Total Pageviews

Wednesday, 30 November 2016


Salam semua, lama lahai x update blog ni haaa... Kali ni nak update resepi ayam masak kicap CINCAI2 tapi pekat. Sape suka ayam masak kicap yang pekat2 kuah dia pastu bila makan terasa manis pedas dan tambah berkali? hehehhehe....

Resepi ni nak masak 10 minit je siap sebab semua bahan campak2 je . Tak nak buang mase korang nahh salin resepi pastu cuba okay?

Bahan2 : 

- setengah ekor ayam ( potong kecik2 letak garam kunyit dan goreng separa masak)
- bawang merah  sebiji yang besar(potong bulat2)
- bawang putih 2 ulas (hiris halus)
-serai 1 batang ( hiris. xnk letak pon xpe tapi aku suke bau serai so campak je)
- cili merah dan cili padi ( ikut kepedasan yang korang suka dan hiris halus)
- sos tiram 2 sudu
- cili giling 2 sudu



- Semua bahan2 tadi potong macam ni okay?-



- goreng ayam pastu angkat dan toskan-

Cara Masak : 

- Tumis bahan hirisan tu sekaligus. Tumis sampai naik bau dan garing sikit.
- 2 sudu cili giling ( opitional ) 
- pastu letak la sos tiram ( dalam masakan ak mmg ak suka sos tiram sebab boleh kurang penggunaan garam . Sos tiram kan dah masin dan tambah lagi perasa dalam makanan)
- letak kicap mengikut warna dan kepekatan korang nak. YANG PENTING JANGAN LETAK Air. Dah nama pun kita nak kuah pekat so jangan letak air. pastu Siap . 


Maafla kalau gambar x menarik tapi orang kata dont judge book by its cover kan. Cuba masak dulu baru tau macam mana pergi dia . hekhekhek :)


No comments:

Post a Comment

Sending me text :)