Resepi ni nak masak 10 minit je siap sebab semua bahan campak2 je . Tak nak buang mase korang nahh salin resepi pastu cuba okay?
Bahan2 :
- setengah ekor ayam ( potong kecik2 letak garam kunyit dan goreng separa masak)
- bawang merah sebiji yang besar(potong bulat2)
- bawang putih 2 ulas (hiris halus)
-serai 1 batang ( hiris. xnk letak pon xpe tapi aku suke bau serai so campak je)
- cili merah dan cili padi ( ikut kepedasan yang korang suka dan hiris halus)
- sos tiram 2 sudu
- cili giling 2 sudu
- Semua bahan2 tadi potong macam ni okay?-
- goreng ayam pastu angkat dan toskan-
Cara Masak :
- Tumis bahan hirisan tu sekaligus. Tumis sampai naik bau dan garing sikit.
- 2 sudu cili giling ( opitional )
- pastu letak la sos tiram ( dalam masakan ak mmg ak suka sos tiram sebab boleh kurang penggunaan garam . Sos tiram kan dah masin dan tambah lagi perasa dalam makanan)
- letak kicap mengikut warna dan kepekatan korang nak. YANG PENTING JANGAN LETAK Air. Dah nama pun kita nak kuah pekat so jangan letak air. pastu Siap .
Maafla kalau gambar x menarik tapi orang kata dont judge book by its cover kan. Cuba masak dulu baru tau macam mana pergi dia . hekhekhek :)
No comments:
Post a Comment
Sending me text :)