Total Pageviews

Sunday 6 November 2016

Daging Masak Kicap Berkuah.

Entry masak pulak.. haa kalau nak tau ak ni memang suka memasak. Masak ni mcm terapi, kau stress kau masak, kau serabut kau masak. tp end up akan stress bile tade sape nak makan . hahaha ... PON STRESS JUGAK AKHIRNYA.

ok tanak bebel nak masak daging kicap ni paling best kalau kite perap daging tu dalam 2-3 jam dulu pastu nnti ko rase lah dia punya nikmat makan tu mcm mana huhuhu.

Bahan2 perap :-

-10 biji bawang merah (yang kecil) kalau besar 4 pon da terlebih ckup
-Daging ikot suke banyak mana
- halia setengah inci ( kalau lebih pedas2 sikit )
- 3 ulas
- sos tiram 3 sudu
- kicap manis (ikot suka)
- black pepper (ikot suka)
- lada sulah (ikot suka)
* semua bahan2 ni ditumbuk kecuali sos tiram dan kicap manis la ye .

Firstly potong daging , daging kene potong lawan urat so kalau lawan urat dia xliat . nak ajar pon x reti sbb kadang aku pon tersalah so pepandai lah. - practice makes perfect 

Daging tu kita da potong halus2 kau perapkan je dengan sume bahan ak tulis tu. haaa kalau ak tak letak garam jangan bubuh ye. garam letak awal punca daging tak empuk. ni pon ak dengar petua org jgk la. so biar kan 3 jam. sesambil 3 jam tu boleh la tgk korea dlu ke, basuh baju ke mandi ke main game ke. ikot suke. 

Cara Masak : -

- Bawang satu labu potong  bulat2 tu 
- cili padi ikot suka aku x letak sebab ni berkuah takot terpedas sangat / ganti black paper pon ok
- Tumis bawang bersama 3 serangkai (kayu manis, bunga lawang , bunga cengkih) aku amek sikit je sekadar cukup syarat. hahah
- Sampai bawang macam dah layu cili tu ko tumbuk pecah2 je jgn halus kang terpedas. pastu kau campak je sume2 daging ko da perap tu haaa...
- goreng smpai air daging kering.
- Pastu campak segelas air / dua gelas ( ikot banyak mana kuah ko nak)
- sambil2 tu kau tambah la kicap ikot warna dan kepekatan memasing .
- kalau ade kentang campak kan skali time ni. hahah keje asyik campak je sebab snang sangat oii
- tutup kuali dan biar kan masak selama 30 minit. selang 10 minit kacau2 la.
- letak garam dan siap.

 (TIPS: letak garam last skali untuk bg rase sos tiram dgn bahan2 lain dah btol2 keluar sebab kalau letak awal2 takot termasin sbb kuah ni meresap ok. so rase dia akan lama2 pekat n makin kuat kalau letak awal2 kompomm lah masin. and masak lama untuk bagi daging btol2 empuk baru lah makan berselera :)

TADAAAAAA!!! GAMBO DARI KUALI HITAM AK. BAHAHAHHAHA





No comments:

Post a Comment

Sending me text :)